SkillsAPK-register
Het SkillsAPK register is een openbaar register waarin de professionele ontwikkeling van beroepsbeoefenaren wordt geregistreerd. Het beheer wordt door de Kwalificatiekamer in opdracht van de Stichting Talentwaardering uitgevoerd. Registratie van SkillsAPK-certificaten vindt plaats na controle van de aangeboden SkilsAPK-informatie door het secretariaat van de Kwalificatiekamer.
Opname in het SkillsAPK-register vindt op drie niveaus plaats, die samenhangen met het niveau van validatie
Een skills-verklaring is gebaseerd op informatie van de kandidaat zelf. Hij/zij vult een portfolio met alle relevante informatie over hemzelf, gerelateerd aan een beroepsstandaard. Het gaat hier om een zelfverklaring. Kwaliteitsborging vindt plaats doordat de tools waarmee de kandidaat werkt borgen dat hij/zij de juiste keuzes maakt bij het vullen van het portfolio.
Een skills-certificaat is de vervolgstap op een Skills-verklaring. De verklaring dient als basis en wordt aangevuld met informatie over de beroepsbeoefenaar van werkgevers, collega’s en klanten. Een geautoriseerde coach/begeleider helpt de beroepsbeoefenaar om deze skills van de beroepsbeoefenaar te koppelen aan het beroepscompetentieprofiel. Hierdoor neemt de bewijskracht toe.
Een skills-bewijs is de vervolgstap op een skills-certificaat. Het bewijs is voor kandidaten die hun skills extern willen ‘laten’ valideren waardoor het ook bredere erkenning kan krijgen. Het Skills-certificaat wordt aangevuld met een assessment. Door geautoriseerde assessoren worden de skills vastgesteld. Omdat het assessment en de waardering van het portfolio door erkende en daartoe bevoegde vakassessoren wordt uitgevoerd, is er sprake van een geautoriseerde methode van vaststellen. Hiermee wordt onafhankelijk gevalideerd dat de kandidaat over de in het bewijs opgenomen skills beschikt.
Om het proces zo eenvoudig mogelijk te maken wordt gebruikgemaakt van een bij werkgevers en werknemers bekend beroepscompetentieprofiel. Op de achtergrond is dit profiel gekoppeld met generieke skills-talen als CompetentNL, ESCO, ONED waarin beroepsoverstijgende competenties en softskills de duurzame inzetbaarheid bieden voor de beroepsbeoefenaar. Inschaling van deze skills in EQF leidt ertoe dat duidelijk is op welk niveau de beroepsbeoefenaar acteert.
De technologie die wordt gebruikt voor de registratie bij de Kwalificatiekamer, maakt niet alleen de toegang tot de registratie toegankelijk voor werkgevers en instanties, maar zal in de toekomst ook koppelingen kunnen leggen met arbeidsmarkt platforms als werkpleinen, vacaturesites, etc.
Werkgevers op de Nederlandse arbeidsmarkt hebben behoefte aan duidelijkheid over de beroepsmatige ontwikkeling van hun medewerkers. Eeuwenlang heeft de gildestructuur uitstekend gewerkt om de ontwikkeling van een beroepsbeoefenaar te volgen. De onderverdeling: leerling – gezel – meester voldoet niet geheel meer voor de huidige arbeidsmarkt. Het mooie van deze indeling is wel dat het de beroepsmatige ontwikkeling van beroepsbeoefenaren vastlegt, na scholing. Het waardeert de beroepsmatige ontwikkeling binnen een vak of beroep en geeft inhoud en actualiteit aan senioriteit. Wij stellen daarom een nieuwe structuur voor die in het SkillsAPK-register kan worden opgenomen om extra betekenis aan het niveau van de skills c.q. inzetbaarheid te kunnen geven
Iedereen die toetreedt tot de arbeidsmarkt met een opleidingsdiploma is startbekwaam. Je weet dat de basis is gelegd maar de beroepsbeoefenaar heeft nog ervaring nodig om het beroep echt te beheersen.
De startbekwame beroepsbeoefenaar is sterk vakinhoudelijk georiënteerd. Beschikt over veel kennis op het startniveau in het vakgebied en krijgt begeleiding. Kent procedures binnen het vakgebied en kan deze toepassen. Leert vereist tempo van werken, maar zoekt nog eigen focus en efficiëntie.
Indicatief 0 -5 jaar werkervaring afhankelijk van de persoonlijke ontwikkeling.
Als de beroepsbeoefenaar de nodige ervaring heeft opgedaan kan hij binnen zijn taakgebied als vakbekwaam gewaardeerd worden. Belanghebbenden kunnen dan op zijn vakmanschap vertrouwen.
De vakbekwame beroepsbeoefenaar is sterk op succes in het uit te voeren werk georiënteerd. Beschikt over theoretische kennis maar beseft zich dat er meer kennis is en weet die te vinden. Is door ervaring op de hoogte van feiten en ontwikkelingen in het vakgebied. Beschikt over inzicht waardoor verschillende kenniscomponenten, feiten en ervaringen geïntegreerd worden tot een succesvolle bijdrage aan het werkproces.
Indicatief 6 -10 werkervaring afhankelijk van de persoonlijke ontwikkeling.
Na veel jaren van ervaring groeit de beroepsbeoefenaar als het ware boven zijn functie uit.
Hij is georiënteerd op het verhogen van slaagkansen van het uit te voeren werk, dat bijdraagt aan het resultaat voor de functie, dan wel van de onderneming. Wijkt verantwoord af van regels als dat de slaagkans vergroot. Doorziet het vak en is in staat om inzicht en kennis te veralgemeniseren om van daaruit een bijdrage te leveren aan het grotere geheel.
Indicatief 6 -10 werkervaring afhankelijk van de persoonlijke ontwikkeling.
Sommige vakvolwassen beroepsbeoefenaren ontwikkelen zich binnen hun werkdomein tot leermeester. Vanuit hun senioriteit én didactische vaardigheden zijn ze in staat om leerlingen, start- en vakbekwame mensen op een hoger niveau van functioneren te brengen.
Indicatief 6 -10 werkervaring afhankelijk van de persoonlijke ontwikkeling.
De opbouw van de SkillsAPK zal op ontwikkelingsgerichte manier plaatsvinden door voort te bouwen op lopende succesvolle projecten. Bovendien zullen reeds in ontwikkeling zijnde instrumenten worden ingezet. Grootschalige subsidies en bijhorende bureaucratie kunnen zo vermeden worden. Met een aantal al lopende projecten wordt de proof of the pudding geleverd en zullen de voorzieningen worden geschapen, waardoor snel kan worden opgeschaald.
Binnen de agrarische sector wordt momenteel een sectorbrede arbeidsmarktcampagne opgestart. Onderdeel hiervan zijn activiteiten sectorbreed het personeelbeleid op orde te brengen. Op korte termijn kan gestart worden met de introductie van een skills paspoort bij een regionale uitrol van deze campagne. Via SkillsAPK worden de huidige skills en inzetbaarheid van personeel in beeld gebracht en worden de skillsrapportages in wallets geborgd. Deze zullen worden geregistreerd in het SkillsAPK register zodat duurzame ontwikkeling kan worden ondersteund en tegelijkertijd wordt de aantrekkelijkheid van het beroep zichtbaar gemaakt voor een wervingscampagne. Kandidaten die via de wervingscampagne solliciteren wordt gevraagd om het skills paspoort in te vullen zodat werkgevers direct zicht hebben op kwaliteiten en ontwikkelmogelijkheden. Op de achtergrond kunnen data-analyses van alle in gevulde skills paspoorten gebruikt worden om de leerbehoefte te analyseren en tot een workplace based leer- en kwalificatie aanbod te komen. De hele waardeketen van LTO, werkgevers, medewerkers en onderwijs worden bij deze pilot betrokken.
Dit is geen pilot meer want sinds 10 jaar voert KennisCentrum VTH (een EVC aanbieder) EVP-validatietrajecten uit voor VTH-organisaties (gemeenten/omgevingsdiensten), detacheerders en ook ZZP-ers. De hier werkzame VTH-professionals worden geacht te voldoen aan de criteria die opgenomen zijn in de Branchestandaard KwaliteitsCriteria VTH.
De uitgevoerde EVP-trajecten worden vaak gezien als startpunt van de verdere ontwikkeling van medewerkers. Op basis hiervan worden scholings- en ontwikkelingstrajecten ingezet. Daarnaast worden activiteiten ontwikkeld om bij te blijven in het vak (PE/LLO). Op die wijze wordt er vaak per VTH-organisatie de Skills-aanpak al in de praktijk gebracht.
De Meerwaarde voor de genoemde doelgroep is dat met de SkillsAPK een landelijk dekkende structuur ontstaat waarmee het gemakkelijker wordt de kwaliteiten/skills van nieuwe medewerkers en/of inhuur te beoordelen en mee te wegen in de selectie. Met name het onderscheid tussen verklaring/certificaat/bewijs gaat daarbij helpen. Voor Detacheerders wordt het hiermee makkelijker (onafhankelijk) de kwaliteiten van hun aangeboden medewerkers te onderbouwen. Hetzelfde geldt voor ZZP’ers. Ook op landelijk niveau (Omgevingsdienst Nederland) is er al veel aandacht voor dit onderwerp. Het werken aan de aantoonbaarheid van skills van medewerkers staat op dit moment hoog op de agenda. De SkillsAPK sluit hier naadloos bij aan.
Hetzelfde zal gebeuren voor Wkb-professionals: Per 1 januari 2024 treedt de Wkb in werking. Daarmee verschuiven er bouwtoezichttaken van gemeenten naar onafhankelijke kwaliteitsborgers. Deze kwaliteitsborgers moeten (en dat is bij wet vastgelegd) voldoen aan minimale deskundigheidscriteria. De branchestandaard voor deze doelgroep is in concept af en ligt ter vaststelling voor bij de VKBN (Vereniging KwaliteitsBorging Nederland). In deze branche zullen we te maken krijgen met Kwaliteitsborgers, detacheerders en zzp’ers. Ook hier bestaat de behoefte om op basis van een 0-meting verder te werken aan de skills van deze professionals en deze te onderhouden (hetgeen een wettelijke verplichting is) De meerwaarde voor WKB-professionals is op hoofdlijnen gelijk aan die voor de VTH-professionals. Ook hier is compliant zijn met gevraagde skills een belangrijk gegeven. Om die reden wordt er op dit moment binnen de VKBN (Vereniging KwaliteitsBorging Nederland) gesproken over een landelijk persoonsregister. Deze ontwikkeling sluit goed aan bij het SkillsAPK-register. Voor beide doelgroepen geldt dat er een groeiende belangstelling is voor het na een eerst EVP-validatie uitvoeren van een periodieke/jaarlijkse actualisatie om veranderingen in skills vast te leggen maar ook veranderingen in de branchestandaard te verwerken. Een Periodieke APK is deze twee doelgroepen dus al langer in beeld en ook al praktijk.
Diverse EVC Aanbieders, die lid zijn van de VVEA zijn betrokken bij het in kaart brengen van skills van statushouders om hun toegang tot de arbeidsmarkt te stimuleren door hun inzetbaarheid te valideren. Nu al helpen deze trajecten om statushouders de weg naar de arbeidsmarkt te laten vinden. Veelal gaat het hier om skills validaties die in de huidige vorm niet kunnen worden geregistreerd omdat van EVC afgeleide instrumenten (bijv. EVC Compact en Competentiewaarderingen) worden ingezet en vaak veelal vanuit functies en taken wordt gevalideerd. De pilot dient om door middel van het SkillsAPK de validaties van de skills van statushouders te erkennen en registreren, duurzaam transparant te maken voor de arbeidsmarkt. Het SkillsAPK zal een platform vervolgens zijn voor benutting van talent, doorontwikkeling en het flexibiliseren van de arbeidsmarkt. Dit in het belang van werkgevers en de betrokken statushouders.
Ook in de sector Zorg en Welzijn zal worden voortgebouwd op initiatieven die nu al worden ontplooid. In deze sector vinden experimenten plaats met statushouders en migranten die een plek zoeken in de Zorg en Welzijn. Door van EVC afgeleide instrumenten worden skills en inzetbaarheid op niveau, taaksituaties en deelgebieden voor kwalificatiestandaarden gevalideerd. Ook deze validaties kunnen nu voor de arbeidsmarkt worden geregistreerd en gedeeld. Via de SkillsAPK zal dit mogelijk worden.
Ook in de sector Zorg en Welzijn zal worden voortgebouwd op initiatieven die nu al worden ontplooid. In deze sector vinden experimenten plaats met statushouders en migranten die een plek zoeken in de Zorg en Welzijn. Door van EVC afgeleide instrumenten worden skills en inzetbaarheid op niveau, taaksituaties en deelgebieden voor kwalificatiestandaarden gevalideerd. Ook deze validaties kunnen nu voor de arbeidsmarkt worden geregistreerd en gedeeld. Via de SkillsAPK zal dit mogelijk worden.
Verkennende gesprekken worden gevoerd tussen Jeugdprofessionals Nederland en VNO/NCW regio noord om initiatieven te starten die tot doel hebben zij-instroom in de sector Zorg en Welzijn en in de sector Techniek te bevorderen door met behulp van SkillsAPK de instroomcompetenties te valideren en transparant te maken.
Zodra het SkillsAPK functioneert, is de verwachting dat nog vele initiatieven hier hun plek gaan krijgen. Ook zullen alle branche initiatieven om te komen tot skills paspoorten en portfolio’s in het SkillsAPK hun plek kunnen vinden om de opbrengsten voor de Nederlandse arbeidsmarkt te borgen. Hiermee wordt het SkillsAPK bottom up gerealiseerd en zal het aansluiten op wat al gebleken successen zijn.